Brie – меко сирене с бяла благородна плесен от Франция

«Brie» е може би най-популярното френско сирене изобщо. Това е меко сирене с бяла благородна плесен. С него са свързани много легенди и се смята за кралско сирене и крал на сирената.
Според легендата, крал Людовик XVI, който е бил голям гурман е станал жертва именно на сиренето «Brie». Когато се е спасявал от бягство от революционерите, Людовик е минавал през Варен, в района на Meaux, който се е славел, като едно от най-добрите места за производството на «Brie» и се е спрял, за да се наслади на великолепния му вкус. Докато е дегустирал сирената е бил разпознат и заловен. От там е бил изпратен направо на гилотината. Така се е случило, че именно «Brie» е станало причина за гибелта му и на гибелта на монархията във Франция. Сиренето «Brie» се е славело с огромна популярност сред Бланш Наварска, графиня Шампанска, крал Филип Август, Шарл Орлеански, кралица Марго и Хенрих IV.
За това се е славел като кралско сирене.
«Brie» е едно от най-древните френски сирена. Никой до сега не знае точно кога и как е започнала неговата история. Известно е единственно, че това е било едно от най-популярните сирена в Средновековието. До нас са дошли думите на Карл Велики, който е открил «Brie» за себе си в 774 година: „Аз току що опитах едно от най-изисканите блюда“. Възможно е «Brie» да е получил такава популярност заради това, че е възникнало близко до Париж, в района на градчето Meaux, което се намира на 40 км. от Париж. След революцията «Brie» е било провъзгласено за народно сирене и в този момент е станало от кралско сирене в кралят на сирената във Франция.
«Brie» е меко сирене, което се произвежда от прясно краве мляко. По форма представлява пита, с диаметър 30-60 см. и дебелина 3-5 см. Хубавото «Brie» е покрито с плесен с цвят на бял бархат. Понякога кората може да има червеникави жилки. Под нея се намира изключителна нежна, течна маса, със сметанов цвят от който се отделя аромат на лешници. При рязането му имате усещането, че сиренето ще се разтече, но това не се случва. Младото сирене има мек и нежен вкус. При зреенето му се добавя киселост. Колкото е по-тънка коричката, толкова повече се усеща киселинноста. Зреенето му се прекратява при отрязването на първото парче от питата.
«Brie» се съхранява при температура  +2. – 4.C.
Към «Brie» вървят както червените, така и белите вина. по вкус прилича на «Camembert» но неговата масленост е по-ниска – 25%.
«Brie» има трайност 84 дни при правилно съхранение. произвежда се изключително ръчно, доколкото «Brie» е практически невъзможно да се произвежда промишленно.
Съществуват три разновидности на сиренето «Brie», които носят имената на градовете, разположени на изток от Париж:
  • Brie de Meaux
  • Brie de Melun
  • Brie de Coulomiers
Последното още се нарича просто Coulomiers и има правото да бъде и като отделен сорт сирене.
През 1980 година «Brie» получава название с контролиран произход.