Camembert – меко сирене с бяла благородна плесен от Нормандия

«Camembert» е френско меко сирене с бяла благородна плесен. «Camembert» се произвежда в Нормандия. Това сирене има своебразен отличителен знак – печат «Camembert de Normandie Appellation d’Origine Controlee au Lait Cru» (направено от най-доброто мляко, което се получава в строго определени райони на страната). Привържениците на класическия вкус на сиренето «Camembert» отдават предпочитания на френското сирене «Camembert». За приготвянето на 1 глава сирене от 220гр. отиват около 2,5 литра прясно мляко. Сиренето зрее не по-малко от 21 дни, след което го опаковат в дървени, кръгли кутии. Готовото сирене има кремаво-жълт цвят, солен вкус и е покрит с естествена бяла коричка от благородна плесен. Маслеността му е 45%. Сиренето «Camembert» се приготвя ръчно. В процеса на производството се използват само натурални продукты и се спазват традициите, които гарантират качество и отличен вкус. «Camembert» е изключително популярно сирене в Нормандия и го консумират заедно със сладолед, шоколад или във вид на топли сандвичи.
«Camembert» има сертификат за произход и качество АОС.
Съществува легенда за това, че идеята на мекия часовник в картината „Постоянство на паметта“, Салвадор Дали е навеял именно със сиренето «Camembert».
В началото на 1900-те години Жоел Хубаут (Hubaut) е организовал състезание по хвърляне на сиренето «Camembert», които състезания се провеждат до ден днешен. Рекордът при хвърлянето на сиренето «Camembert» е над 40 метра дължина.
Сиренето «Camembert» има кръгла форма и по-твърда консистенция от сиренето «Brie».