Gorgonzola – Меко сирене с благородна синя плесен от Италия

Сиренето «Горгондзола» (Gorgonzola) е италианско сирене с благородна синя плесен. «Gorgonzola» се приготвя от краве или козе мляко, а понякога от смес от краве и козе мляко. По една от легендите, сиренето «Горгондзола» е било направено през 879 год. от н.е. в едноименното градче в близост до Милано. Според друга е било направено в Пастуро, място с богати традиции в обработката на мляко и много естествени пещери, в които температурата постоянно е 6-12 градуса. Тези пещери са идеално място за зреенето на сиренето «Gorgonzola».

Първоначално сиренето се е правило само през есента, когато стадата са се връщали от високите Алпийски пасища. Тогава това сирене се е наричало «Stracchino di Gorgonzola».

В сегашно време сиренето се произвежда целогодишно. Производството на «Горгондзола» се е разпродатранило на територията на провинция Ломбардия, Пемонт и около Милано. В 1955г. сиренето получава контролирано название според произхода. В 90-те години на миналия век «Горгондзола» става популярно в цял свят. В 1996г. получава защитено название според произхода.

Сиренето «Gorgonzola» се използва много в италианската кухня. Добавя се както при приготвянето на традиционни италиански блюда, така и отделно или в съчетание с други сирена.

Сиренето зрее от 50 до 80 дни. Структурата му е мраморно бяла със светло-зелени жилки. Вкусът му е сметанов. Истинското сирене «Gorgonzola» се смята това, което е завито в алуминиево фолио със сребърен или златист цвят. По края на фолиото се маркира характерната за това сирене буква «g».

Има няколко разновидности на това сирене, а именно:

  • Gorgonzola due paste: много рядко сирене за ценители, защото отлежава над 1 година и има силен пикантен вкус
  • Gorgonzola una pasta: Фабрично произведено сирене
  • Gorgonzola dolce: меко и маслено сирене със сладък вкус. Зрее 60 дни.
  • Gorgonzola piccante: ароматно сирене. Зрее от 90 до 100 дни.
  • Gorgonzola Dolcelatte: младо, меко, кремообразно сирене със сладък вкус. Произвежда се в района на Павия.
  • Гондола: това е датски аналог на Gorgonzola.