Le Roqufort – Меко сирене с благородна синя плесен от Франция

«Le Roqufort»
«Le Roqufort» е меко сирене с благородна синя плесен. Това сирене се смята за едно от главните френски сирена. Първо на него е било дадено „контролирано название по произход“ през 1979г. «Le Roqufort» е от групата на младите сирена, което и възникнало в провинция Rouergue, разположен в южната част на Франция. Населението в този район винаги са се занимавали с отглеждането на овце и с производството на сирена от овче мляко. Именно те са създали технологията за зреене на сирена от овче мляко в популярните пещери в Пиренеите.
Според легендата, обикновен пастир от селцето Рокфор пасял в планината своето стадо овце. И както обикновено решил да похапне. Яденето му е било парче хляб и малко овче сирене. В това време покрай него е минала красива девойка от съседното село. Тя толкова му е харесала, че той е оставил яденето и е тръгнал след нея. Когато се е върнал на същото място след месец, той е видял, че върху сиренето има синя плесен. Опитал го на вкус и забелязал, че сиренето е станало много по-вкусно, леко напомнящо вкус на горски плодове. От тогава местните жители са започнали да слагат сиренето във варовикови пещери, до появата на синя плесен върху него.
Оптималният срок за зреенето на сиренето «Le Roqufort» е 60 дни. В началото на зреенето има много кисел вкус и неприятна миризма, но с времето тази миризма изчезва напълно.
Производството на Рокфор е много сложно и французите са признати майстори на това сирене. От началото на XIX век водеща компания по производството на «Le Roqufort» е «Roquefort Société».
Главното достойнство на сиренето «Рокфор» се явяват спорите на гъбата «Penicillium roqueforti». Благодарение на тази гъба се получават сините нишки в сиренето. За да не се наруши структурата на сиренето, при рязането му, не трябва да се използва обикновен нож, а специален инструмент, който се нарича лира.
Сиренто «Le Roqufort» може да се употребява, както като десерт, така и като допълнение към блюда, салати или отделно. От него се правят различни сосове, така популярни във Франция.
Популярноста на «Le Roqufort» се свързва и с Казанова. В своите мемуари Казанова пише: «Презвъзходно възстановява силите след любовните баталии и помага да се усили зароденото желание».