Ricotta – Прясно саламурено сирене от Италия

«Ricotta» е италианско прясно сирене.
Сиренето «Ricotta» прилича на извара, но има по гладка структура.
Съществуват няколко вида сирена «Рикота».
  • «Ricotta fresca» – прясното сирене «Ricotta fresca» съхранява вкусовите си качества достатъчно дълго. Приготвя се от сиренето «Рикота», получено от овче мляко, разлито в глинени съдове, където се разбърква ежедневно до получаването на кисел привкус. Съхранява се в стъклена посуда.
  • «Ricotta affumicata» – е пушено сирене «Рикота» от козе мляко. За да се запази младото сирене «Рикота», се използват различни методи. Планинарите използват дим, който както е известно е отличен природен консервант. По време на опушването масата се слага на 2-4 дни на специални решетки в камера за опушване, където се обработва с дим, като предварително от масата се премахва течноста. В резултат на това сиренето «Ricotta» се покрива с тъмна коричка и получава характерен аромат. След това сиренето се държи в течение на един месец на прохладно място. Пушеното сирене «Ricotta» най-често се използва настъргано за посипване на различни блюда.
  • «Ricotta romana» – отлежал продукт «Рикота», който е твърд и със солен вкус.
  • «Ricotta al forno» – продукт «Рикота», който се приготвя във фурни. Сиренето може да бъде шоколадово, лимоново и т.н.

Всяка област в Италия се гордее със своята продукция на сиренето «Ricotta». Извън Италия, този продукт има други названия: «Sérac» във Франция, «Mizithra» в Гърция, «Requeson» в Испания, «Ziger» в някой региони на Германия.

Сиренето «Рикота» — е компонент на много десерти, като се настъргва, разбива и т.н., например в «Cannoli siciliani», торта от «Рикота» и шоколад, сицилийските десерти («Кассата» или «Канноли»), при печенето на традициония за Великден хляб «Пастиер» и мн.др.

Освен в десертите «Ricotta» се използва и в блюда, като «Лазаня», от него се прави и знаменият сос «Песте». В много блюда вместо сметана се добавя имаенно «Рикота», което прави блюдата по-леки, благодарение на по-ниското съдържание на мазнини.

«Ricotta» е много популярен продукт в кулинарията в Италия и списъкът с приложението му е огромен.

Маслеността на сиренето «Ricotta» е различно и зависи от какво мляко е направено. Например от биволско и овче мляко, сиренето е по-маслено от другите видове. От всеки вид мляко се получава свой вид серум и от всеки вид серум се получава свой вид «Ricotta». От тук и огромното разнообразие на продуктите «Ricotta» в магазините в Италия.

Млечен продукт «Ricotta» – това е традиционен италиански млечен продукт. Нарича се сирене, макар това да не е точно така – млечният продукт «Ricotta» се приготвя не от мляко, а от серума, който остава след приготвянето на сиренето «Моцарела» или други видове сирена. Ако всяко друго сирене може да се нарече продукт от мляко, то този е видно, че се получава при повторното кипене на млечния серум. След отделянето на серума от сирника, в нея все още има парченца сирник. При повторно кипване на серума млечните мазнини се пресичат и утаяват. За това и млечният продукт «Ricotta» не може да се нарича сирене, а по-скоро се явява разновидност на изварата.

В 1996 година сиренето «Ricotta» получава защитено название по произхождние.